Vsebinsko-mreženjski dogodek KorpoStart 2021

@Zoom, brezplačno
17. november 2021, od 9
.00 - 15.00
HITREJE POSTATI VEČJI. KORPORACIJE IN STARTUPI. 1+1=3. 

 

Dogodek bo preplet kratkih predavanj, delitev izkušenj in iskrivih debat v omizjih.

Dogodek bomo zaključili z mreženjem med predstavniki korporacij in startupov.  

PROGRAM (okvirno):

8.30 - 9.00: Aktivno jutro. Prijava in druženje udeležencev v Zoom sobi "kava" oz. "čaj".


9.00 - 9.20: Kratek pozdrav in uvod v dogodek s kratkim nastopom na temo: Kaj imata skupnega inovacijski praksi Scania in Swisscom ter kaj se iz tega lahko naučimo mi? Lojze Bertoncelj, CorpoHub/KorpoStart) 
 

9.20 - 10.50: Pristopi in izkušnje slovenskih korporacij 

 

Keynote: TPV Innovation Station - Imeti izzive, jih deliti z drugačnimi od sebe (tudi startupi) ter soustvariti in deliti vrednost. Krunoslav Šimrak (TPV Automotive).

Okrogla miza na temo odprtega inoviranja s startupi: 

- Krunoslav Šimrak, TPV Automotive

- Boštjan Hren, Telekom Slovenije

- Dejan Paravan, Gen-I

- Vladimir Milošević, Iskraemeco

10.50 - 11.00: Kratek odmor


11.00 - 12.00: Primeri sodelovanja startupov s korporacijami v Sloveniji

Zgodba za razmislek: Česa korporacija ne more narediti tako dobro kot startup? Kristijan Perčič, Pošta Slovenije - Postartup.si

 

Okrogla miza startupovcev: Naš (startup) pogled na idealni format sodelovanja startupov in korporacij.

- Eva Štraser - Evegreen

- Aleš Zorc - Agitron

- Boštjan Lipnik - Terra Nullius

- Matic Dražnik - Autotech

 

12.00 - 13.00: Čas za kosilo.


13.00 - 14.45: Aktualni izzivi korporacij ter startup rešitve (organizirano mreženje)
 

Kratki pitchi aktualnih izzivov za startupe:

- Telekom Slovenije - Strojno učenje in 360 stopinjski pogled na uporabnika, Rešitve 5G za trajnostni razvoj, Rešitve za laboratorij uporabniške izkušnje.

- Iskraemeco - Green Deal - Kako preiti v brezogljično družbo s pomočjo obvladovanja multienergetskih podatkov?

- Danfoss - Uporaba reciklirane plastike v regulacijski opremi za ogljično nevtralne ogrevalne sisteme.

- TPV Automotive - Skrajšanje razvojnega časa, Predvidevanje vplivov serijskega procesa na izdelek, Pocenitev in pohitritev procesa prototipiranja.

- Steklarna Hrastnik - Ogljična izravnava v energijsko-intenzivni industriji, Ustvarjanje vrednosti z zelenimi produkti, Zeleno povezovanje.

- Pošta Slovenije - Optimizacija dostave, Pametna logistika, E-poslovanje.

 

Sledijo kratki organizirani 1:1 sestanki med predstavniki organizacij in startupov.


14.45 - 15.00: Zaključek dogodka.

 

Program je za udeležence brezplačen. Sofinancirata ga Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa »Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023«, v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

V portfelju Slovenskega podjetniškega sklada je 150+ aktivnih startup in scaleup podjetij. Večina njih je predstavljenih na splteni strani Startup-plus.

V program KorpoStart so se aktivno že vključile naslednje velike družbe: ​A1, Adria Dom, BTC, Endava (Comtrade), Danfoss, Domel, Generali, Iskra, Iskraemeco, Iskratel, Jata Emona, Kolektor, M Sora, Merkur trgovina, NLB, Pivovarna Laško Union, Pošta Slovenije, Radeče papir, Steklarna Hrastnik, TPV, Zavarovalnica Sava, Zavarovalnica Triglav ...

Izvajalci programa KorpoStart imamo s svojimi mrežami kontaktov dostop tudi do vseh drugih večjih družb za namen povezovanja inovativnih startupov in scaleupov s korporacijami.

KorpoStart korporacije logo.jpg

Utrinki s korpo-startup mreženja na dogodku Future 4.0

Matching-2
Matching-3
Matching-5
Matching-1
Matching-6
Matching-4
Povedali so ...

Izjave udeležencev o dosedanjem povezovanju

Dan Toma, avtor knjige The Corporate Startup in gost uvodnega KorpoStart 2019 dogodka: Menim, da je prva in verjetno ena najpomembnejših stvari, da obe strani razumeta zakaj se želita povezati in zakaj si želita biti v tem partnerstvu. Startup mora razumeti, da je strateško partnerstvo dobra izbira, če potrebuje stabilno plačilo in dostop do določenih virov, medtem ko je vprašanje za korporacijo ali ima inovacijsko strategijo in ali to specifično partnerstvo spodbuja razvoj te strategije.

Gregor Smolej, Iskratel: Najbolj všeč so mi debate, predvsem zaradi izmenjave mnenj in iskanja sinergij s startupi.

Klemen Šešok, Iskra: Zelo sem vesel, da sem se pridružil. Vsako takšno srečanje me samo še bolj utrdi v prepričanju, da mora biti zelo veliko sodelovanja med startupi, podpornim okoljem in tradicionalno industrijo.

 

Mojca Brecelj, Generali: Zanima nas predvsem kakšne ideje razvijajo startupi in kako z njimi skleniti tudi dolgoročno sodelovanje. Trenutno namreč zbiramo ideje samo znotraj podjetja, v bodoče pa si želimo povezovanja z inovativnimi startupi zunaj podjetja.

Boštjan Lipnik, RibiškeKarte.si: V startup okolju sem preko 10 let. Tekom poslovne rasti sem večkrat opazil prisotnost navidez nepremostljivih razlik med korporacijami in startupi. Da lahko zagotovim, da je navidez pravilna izbira besede, sem se moral udeležiti kar nekaj srečanj, kjer sem dobil vpogled, v prej neizvedljivo prakso, tako da udeležbo na takšnih in podobnih srečanjih toplo priporočam.

Eva Straser, EVEgreen: TOP izbira korporacij ter njihovih predstavnikov. Pohvala za idejo, da enkrat za spremembo pitchajo koorporacije. Ko slišiš njihovo bolečino, zelo hitro prilagodiš svojo rešitev njihovemu problemu. Za nami so 4 zelo dobri sestanki, s katerimi nadaljujemo v naslednjem tednu. Hvala.

Mitja Pritržnik, omisli.si: Dobro je bilo, ker te tovrstni dogodki direktno povežejo s pravimi ljudmi in to je največja dodana vrednost. Pogovori, ki jih sicer ne moreš imeti kar tako, so pa dejansko tisto, kar šteje.

Nekaj anonimno zajetih mnenj z anketami po koncu dogodka:

  • učinkovitost in časovnica, izkušeni svetovalci in kadri, odličen moderator

  • inspirativen govorec, praktični nasveti za strat-up štart, okrogla miza z realnim življenjskim primerom

  • zgodbe podjetnikov, breakup story, možnosti mreženja

  • možnost zastavljanja vprašanj predavateljem

  • odkrit pogovor na odru in prikaz dejanskega stanja podjetniške kulture v SLO

  • ...

Pomemben del KorpoStart aktivnosti je individualni program pomoči startup ekipam pri strateškem in investicijskem sodelovanju z večjimi poslovnimi sistemi - korporacijami.